5 етапа в избора на професионален фотограф

Фотографът е един важните персони на сватбения ден. Добре свършената работа на фотографа може да съхрани най-красивите мигове на сватбата от всеки ъгъл, и най-добрите положения използвайки подходящата светлина, да превърне снимките в по-блестящи, живи и щастливи. Работата на професионалния фотограф е свързана с качеството на снимките и улавяне на щастливите мигове, които да се претворят в приказна фотосесия, а тя да топли дните дори, когато младоженците вече остаряват.

За целта е добре да обърнете внимание на някои неща като:

  1. Проучете възможно най-много фотографи как работят. Разгледайте по-богата селекция от работите им. Обърнете внимание на какво наблягат в този вид тържества. Снимките, фотосесиите, албумите в уеб сайтове са направени с рекламна цел и са подбрани най-добрите фотоси. Дайте си отговори на въпроси като: Харесвате ли цветовете? Има ли неща, които да ви дразнят в снимките? Подхождат ли ви позите и светлината? Какъв е основния мотив, на който е наблегнато? Допада ли ви стила ми?
  2. Потърсете всички възможни алтернативи, консултирайте се с приятели минали по пътя, който на вас ви предстой, прегледайте предложенията на сватбените агенции и чуйте техните компетентни мнения.
  3. Уговорете си среща със сватбения фотограф, на който сте се спрели. Дайте си отговори на въпроси от рода на: Допада ли ви той като личност? Маниерът му отговаря ли на Вашите очаквания или е много натрапчив? Дали ще можете да му се доверите? Добре е на тази среща да са и двамата младоженци, така мнението ще е затвърдено, ако пък си противоречи, то неминуемо потърсете и други варианти.
  4. Проверете дали фотографът, с който се виждате ще направи снимките за сватбения ви ден или работи в екип и е много вероятно да изпрати някой друг, когото още не познавате? Не позволявайте нещо да се промени в сватбения ви ден, затова добре проверете всичко около заснемането и направата на фотосесиите.
  5. Проучете колко голям е опита на фотографа, който ще заснема вашия сватбен ден. Знайте, че опитния фотограф има множество привилегии пред любителя такъв или т. нар. непрофесионалист, а те са:

–          Професионалния фотограф знае, кой момент е важен и под какъв ъгъл да заснема; Умее да улавя красотата в дадена ситуация; Има усет да подрежда хората от тържеството, както и да забелязва детайлите и нередностите. Симетричността е много важна при заснемането, а опитния фотограф веднага я настройва. В сватбените ритуали има определени пози, които непременно трябва да бъдат запечатани, а така също определени моменти, които са красиви и одухотворени. Професионалния фотограф знае кога и как да ги улови.

–          Обърнете внимание дали ви се предлага най-добро съотношение между цена и качество. Баланса тук е важен. Ако цените са твърде ниски, не може да сте сто процента уверени, че качеството ще е перфектно и обратното, не се водете по твърде надутите цени, за да не се окаже, че сте излъгани. Проучете как вървят тези услуги и на другите места и тогава решавайте.

След всичко казано се надяваме да сме били максимално полезни и да сме спомогнали за по-лесната ви ориентация в избора на сватбения фотограф. Каквото и да решите помнете, че най-важното е да се чувствате уверени пред обектива на фотоапарата и да бъдете себе си. Няма по-добри и щастливи мигове от тези, насладете им се изцяло, а после снимките от фотосесията ще топлят дните ви и ще връщат лентата назад.